B.C.F. Sandberg (Hudiksvall)

B.C.F. Sandberg var sannolikt den första stationära fotografen i Hudiksvall. Tidigare hade det enbart varit resande fotografer, på kortare besök, i staden. På Hälsinglands museum finns uppåt 1000 st visitkort samlade i en Porträttsamling i flera album. Porträtten består främst av s.k. högreståndspersoner. Det var förmodligen de som först hade råd att låta sig fotograferas. Sandberg med familj flyttade till Stockholm 1867. Med tanke på den korta tid han verkade som fotograf i Hudiksvall var produktionen omfattande.

Biografi

Handlaren och fotografen Bror Carl Felix Sandberg föddes den 12 januari år 1837 i Hudiksvall, fadern var slaktaren Johan Petter Sandberg, född 1798 i Hudiksvall. Sandberg flyttade från föräldrarna när han var 22 år gammal, år 1859, och gifte sig med Emma Apolonia Silferdahl år 1860.

De fick tre barn: Agnes Anna Maria (född 1861), Carl Richard Reinhold (född 1862) och Bror Rudolf Gustaf (född 1865). Familjen flyttade till Stockholm den 8 november år 1867. Sonen Bror Rudolf blev sergeant vid Kongl. Waxholms Artilleri Corps. år 1890 och hans bror Carl Reinhold blev underlöjtnant, boende i Johannes församling, Stockholm.

 

Porträtt på B.C.F. Sandberg (Hälsinglands Museum)
Porträtt på B.C.F. Sandberg (Hälsinglands Museum)

Fotografkarriär och ateljéer

Den första indikationen på att Sandberg, 26 år gammal, började med fotografering är en första annons i år 1863 om att han börjar ta “Fotografi-Porträtter” i sin ateljé med början måndagen den 23 mars (Hudiksvalls Weckoblad den 21 mars 1863). Det nämndes inte i annonsen var fotoateljén var belägen, men förmodligen i hans bostad. Sandberg är med stor sannolikhet den första stationära fotografen i Hudiksvall. Den andre stationära fotografen i Hudiksvall L.A.M. Nordström började sin verksamhet med en annons den 28 november 1863. Enligt egen utsaga skall Nordström blivit utbildad i fotografering i fyra månader av Sandberg.

På våren 1864 och hela maj månad annonserade Sandberg om porträttfotografering (Hudiksvallsposten den 9 april 1864). På våren 1866 i april började Sandberg att annonsera igen (Hudiksvallsposten den 28 april 1866). I samma tidning har en resande landskapsfotograf Eduard Möller från Gävle annonser om att landskapsfotografier utföres, han är då placerad i Sandbergs ateljé.

Möller byte ateljé den 21 juli till L.A.M. Nordströms, som då förmodligen har gett sig ut på en resa, och annonserar framtill den 3 november 1866. Eftersom Sandberg med familj flyttade från Hudiksvall till Stockholm i november år 1867 får man antag att hans ateljé var öppen i omkring fyra år, från 1863 till 1867.

 

 

B.C.F sandbergs förtsta annons den 21 mars år 1863 i Hudikswalls Weckoblad
B.C.F Sandbergs första annons den 21 mars år 1863 i Hudikswalls Weckoblad

 

Annons från år 1864 i Hudikswalls Weckoblad
Annons från år 1864 i Hudikswalls Weckoblad

 

Processer och teknik

Den rådande fotografitekniken när Sandberg började sin karriär 1863 var våtkollodiumprocessen. Den användes för framtagning av glasnegativ och vidare kontaktkopiering på ett silverbelagt albuminpapper. Kopian kunde vara otonad eller tonad med guldklorid. Den ovan angivna processen användes främst för att framställa så kallade visitkort. Sommaren 1862 hade en anonym fotograf (Anonym Nr 1) sannolikt för första gången introducerat visitkortet till Hudiksvall. Visitkortet som presentationssätt patenterades redan 1854 av fransmannen Disderi.

En uppgift på en dageurreotyp fanns i en tidning för Hudiksvallsutställningen år 1913. Då angavs att ett porträtt på en äldre dam skulle vara en sådan och att fotografen skulle vara Sandberg. Då originalet ej kunnat uppbringas är denna uppgift osäker. Det finns även ett antal anonyma daguerreotyper från 1860-talet på Hälsinglands museum vilka eventuellt skulle kunna vara framtagna av Sandberg, men troligtvis är de framtagna av någon tidigare resande fotograf.

Porträtt

Allmänt

Som nämnts tidigare består Sandbergs produktion främst av visitkort med porträtt. De porträtterade är främsta högreståndspersoner; borgare, statstjänstemän, militärer och affärsmän. Under sin korta verksamma tid på fyra år kan man få den uppfattningen att han lyckades porträttera flesta av dessa människor i Hudiksvall. På Hälsinglands museum finns ca. 1000 st visitkort, lösa bilder och bilder samlade i album (Porträttsamlingen), de flesta framställda Sandberg.

De tidiga visitkorten är typiska för perioden, med helfigurer och mycket enkla och rena bakgrunder. De få rekvisita som används består av en stol som personen sitter på, eller lutar sig emot, samt ett bord att luta armen på m.m. På de bilder med helfigur kan man känna igen det mönstrade golvet på många kort. Möblerna består av i princip två stolar, en med runt ryggstöd och en med kantigt ryggstöd, samt ett rund bord. På bordet ligger i några fall en sak såsom en bok, en hatt eller dylikt.

 

Visitkortstyper

Visitkorten består av en tunn kartong med fyrkantiga hörn. Kartongen är naturfärgad till gulaktig och har en lätt pressad yta. Storleken kan variera något. Fem olika kartongtyper för visitkort kan urskiljas ur Sandbergs produktion. Det är svårt att exakt datera när vissa kort användes, Sandbergs verksamma tid var så pass kort.

Visitkort Hudiksvall Typ 1: 1863 – ca.1867

Denna typ saknar namn på framsidan men har ett enkelt märke på baksidan i svart med girlanger och bladdetaljer med texten “Fotografi af B.C.F. Sandberg Hudiksvall” i tre rader. Det påklistrade fotografiska papperet består av albuminpapper. Motiven består främst av porträtt i helfigur, med den porträtterade oftast lutandes en arm mot en stol eller ett bord. Den största delen av Sandbergs bilder har en svart ton med drag av mörk blått. Detta betyder att de har tonats i guldkloridlösning. Ett fåtal bilder har en klart gulaktig färgton, vilket tyder på otonat albuminpapper.

 

Visitkort Hudiksvall Typ 2: 1863 – ca.1867

Denna typ är i likhet med Typ 1 förutom att märket på baksidan har ett annan utformning. Märket har girlanger och en mycket kraftig svart text: “B.C.F. SANDBERG Fotograf i HUDIKSVALL”.

 

Visitkort hudiksvall Typ 3a: 1863 – ca.1867

Denna typ är i likhet med Typ 1 förutom att märket på baksidan består av en ovalt i form av ett bälte samt en krona. I bältet står “Fotografi af B.C.F. Sandberg” och i ovalens mitt står “Hudiksvall”. I det övre vänstra hörnet finns ett tryck “No”, som används för att skriva i numret på glasplåten för eventuella efterbeställningar. Ett visitkort är daterat till år 1865.

 

Visitkort Hudiksvall Typ 3b:  1863 – ca.1867

Denna typ är i likhet med Typ 3a men har bältet i märket knutet längst ned. Motiv är till största delen 2/3 figur men även helfigur och ibland vinjetterad 1/3 dels figur. Med den porträtterade lutandes armen mot ett bord. Kulisserna består till stor del av en mönstrad matta, ibland en gobeläng på ena sidan samt en neutral bakgrund, ibland en balustrad.

 

Visitkort hudiksvall Typ 4: 1863 – ca.1867

Denna är i likhet med Typ 1 men det har på framsidan texten “B.C.F. Sandberg. Fotogr.” i svart tunn text i nedre högra hörnet. På baksidan finns ett märke med girlanger och bladdetaljer samt i mitten en vapensköld med tre bockar (Hälsinglands vapen). Motiven är porträtt i 2/3 dels figur, vinjetterad m.m.

 

Visitkort Hudiksvall Typ 5: 1863 – ca.1867

Denna är i likhet med Typ 4, med namnet på framsidan i nedre högra hörnet samt ett stort cirkulärt märke på baksidan. Märkets mitt består av en bild på den utrustning som dåtidens fotografer använde, Runt bilden står texten “FOTOGRAFI af B.C.F. Sandberg, HUDIKSVALL”. Detta märke finns i blått, rött eller brunt tryck. Den finns även i en utan baksidestryck av mycket tunt papper. Motiven är porträtt i sittandes helfigur och i 2/3 dels figur. Rekvisitan består av en bok, stickning m.m. eller enbart ett bord.

 

Gruppbilder och landskap

Fotografier av Sandberg med mera än en person är synnerligen sällsynta. Bara en bild har kunnat identifierats Det är en gruppbild med familjen Brun på terrassen av Brunska gården i Hudiksvall som uppges vara fotograferad av Sandberg (se “Hantverksgården Hudiksvall”, Greta Rodenstam, Hudiksvall 1960, i Hudiksvalls Fabriks- och Hantverksförening, Hantverksgården, Hudiksvall 1981). Eventuellt kan någon enstaka landskapsbild vara utförd av Sandberg.

 

Medlemar av familjen Brun på terrassen av Brunska gården (ca. 1863-67)
Medlemmar av familjen Brun på terrassen av Brunska gården (ca. 1863-67)

 

rosett_upper

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.