Anonym Nr 1 (Resande)

Den 12 juli 1862 annonserar en resande anonym fotograf om att “Fotografi-Porträttering på glas, vaxduk och papper, verkställes efter de bästa Engelska metoder” (Hudikswalls Weckoblad Nr 28, 12 juli 1862). Detta innebär att fotografen utför ambrotyper, pannotyper och förmodligen, för första gången i Hudiksvall, pappersbilder genom våtkollodiummetoden.

Denne anonyme fotografen annonserar även om porträttering på visitkort. Han är med stor sannolikhet även den förste fotograf i Hudiksvall som utför porträtt i visitkortsformat. Han uppger att “Fotograferingarna sker, vid så väl mulet som klart väder, i ett tält på änkefru Sundboms gård nära kyrkan” och kostnaden är från 2 R:dr.

Ännu en annons från den anonyme fotografen förekommer den 9 augusti. Då anges mer dominerande att visitkortsporträttering utförs, för ett pris av 6 R:dr för 6 st kort och 10 R:dr för 12 st, barn porträtteras för 5 R:dr. En sista annonsering sker den 13 september med detaljen att fotograferingarna sker på ovan nämnda plats mellan kl. 2 och 5 på eftermiddagarna.

rosett_upper

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.