Anonym Nr 1 (Resande)

En fotograf, här kallad Anonym 1, som inte uppgav sitt namn i tidningsannonserna befann sig i Hudiksvall 1862. Han var troligtvis först med att introducera visitkortet och våtkollodiummetoden i Hudiksvall.

Fotografkarriär och ateljéer

Hudiksvall 1862

Den 5 juli 1862 annonserade en resande anonym fotograf om att “Fotografi-Porträttering på glas, vaxduk och papper, verkställes efter de bästa Engelska metoder” (Hudiksvalls Weckoblad den 5 juli 1862). Detta innebar att fotografen ifråga utförde ambrotyper, pannotyper  och förmodligen, för första gången i Hudiksvall, pappersbilder genom våtkollodiummetoden.

Denne anonyme fotograf annonserade även om porträttering på visitkort (Hudiksvalls Weckoblad den 12 juli 1862). Han är med stor sannolikhet även den förste fotograf i Hudiksvall som utförde porträtt i visitkortsformatet. Han uppgav att “Fotograferingarna sker, vid så väl mulet som klart väder, i ett tält på änkefru Sundboms gård nära kyrkan”. Kostnaden var från 2 R:dr.

Ännu en annons från denne anonyme fotograf förekom den 9 augusti (Hudiksvalls Weckoblad den 9 augusti 1862). Då angavs mera dominerande att visitkortsporträttering utföres, för ett pris av 6 R:dr för 6 st kort och 10 R:dr för 12 st, barn porträtterades för 5 R:dr. En sista annonsering skedde den 13 september med den detaljen att fotograferingarna skedde på ovan nämnda plats mellan kl 2 och 5 på eftermiddagarna.

 

© Fotografihistoria.se, Lars Eriksson.

rosett_upper

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.