Anonym Nr 3 (Resande)

En anonym fotograf, här benämnd Anonym Nr 3, var i Hudiksvall våren 1888 och utförde så kallade “Amerikanska Fotografier” vilket är en annan benämning för ferrotyper.

Fotografkarriär och ateljéer

Hudiksvall 1888

På våren 1888 anlände en anonym fotograf till Hudiksvall. Den 31 mars annonserade han om att “Billiga Fotografier” utfördes en kort tid nedanför stadsdelen Åvik vid Södra Landsvägen (Hudiksvallsposten den 31 mars 1888). Han utförde “s.k. Amerikanska Fotografier”, sannolikt ferrotyper, vilka blev färdiga på 10 minuter och kostade 75 öre för 4 st utan kartong och 1 kr för 4 st monterade på kartong. Möjligtvis kan denne fotograf ha använt P. O. Åkerbloms ateljé som låg vid Södra Landsvägen i Åvik.

Fotografen angav specifikt att bilderna var större “än förut i Sverige tagna s.k. Gem-fotografier”. Gem-bilder var små i frimärksformat och hade sitt ursprung i Nordamerika. En sista annons skedde den 28 april och den sista dagen för hans besöket är den 7 maj (Hudiksvallsposten den 28 april 1888). Denna fotograf kan kanske vara densamma som Anonym Nr 2 som var i Hudiksvall 1886.

 

Porträtt

Ferrotyp

Ferrotyper saknar oftast angivande av fotograf och ort. Nedan finns två exemplar på mindre ferrotyper i Gem-format; de är monterade i pappersfodral som är i samma storlek som visitkort.

 

© Fotografihistoria.se, Lars Eriksson.

rosett_upper

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.