Anders Eriksson (Arbrå)

Fotografen Anders Eriksson hade en ateljé i Arbrå från omkring 1895 fram till 1902. Han emigrerade därefter till Minnesota i Nordamerika. I Koldemo i Arbrå arbetade han förutom som fotograf även som handlare. Hans ateljé skulle sedan tas över av ett flertal fotografer i Arbrå.

Biografi

Anders Eriksson föddes den 18 december 1873 i Arbrå. Fadern var Erik Andersson (född 1837) bonde och hemmansägare i Koldemo Nr. 4, Arbrå. Modern var Sigrid Olsdotter, född 1845, avliden 1884. Anders blev skriven som fotograf omkring 1895 då han var 22 år gammal. År 1896 flyttade han till Koldemo Nr. 10 och började arbeta som fotograf och handlare. Där var han bosatt fram till 1902 då han emigrerade till Nordamerika.

Anders avreste från Göteborg i september 1902, med destination Kane i Pennsylvania. I Nordamerika skrevs han in med yrket handlare. År 1920 tog han ut ett pass för att besöka släktingar i Sverige. I passansökan angavs att han varit bosatt i delstaten Minnesota, i städerna Minneapolis och Bemidji, arbetandes som “elevator operator”. Mera information om Anders vidare öde saknas för närvarande.

Fotografkarriär och ateljéer

Arbrå ca. 1895/96 – 1902

Anders blev skriven som fotograf omkring 1895, då var bosatt i Koldemo Nr. 4 i Arbrå. År 1896 flyttade han till Koldemo Nr. 10 och arbetade både som fotograf och handlare. Han emigrerade sedan till Nordamerika år 1902. Fotografen C. Berglund flyttade till Arbrå 1902 och bosatte sig på Koldemo Nr. 10, han tog kanske över Anders verksamhet. Berglund flyttade vidare till Hudiksvall år 1903. Därefter tog en fotograf Alfred Isidor Åhs (Åhs Atelier) över ateljén i Arbrå 1904, han var inflyttad från Högbo i Sandviken.

Processer

Förutom traditionella visitkort använde Anders fotografiprocessen ferrotyp d.v.s fotografier gjorda på en metallplåt (se bild nedan under Porträtt). Dessa fotografier togs främst med en portabel kamera som användes vid olika publika arrangemang som marknader och festplatser. Detta är första gången som en ferrotyp har hittats av en fotograf från Hälsingland och som även har en text på baksidan, där fotografen är angiven, de flesta ferrotyper är tyvärr anonyma.

Porträtt

Visitkort Arbrå Typ 1: 1895/96 – ca. 1902

Kort i medeltjock kartong i ljusgul färg och med runda hörn. Till vänster nedtill står i skrivstil och guldfärg texten “Anders Eriksson” och till höger står texten “ARBRÅ Koldemo” med växtornamentik. På baksidan står snett över sidan texten “Anders Eriksson, Fotografi Atelier” och nedanför “ARBRÅ KOLDEMO”. Kortet överst är på en spelman Ström och kommer från Arbrå Hembygdsförening (AHF), korten längst ned är Porträttfynd Nr. 178216 och Nr. 178215.

 

Ferrotyp Arbrå: 1895/96 – ca. 1902

Ferrotyp monterad i en ljusblå tunn passepartout med ornament. Bilden sitter fast med hjälp av ett tunt klistrat papper på baksidan. På baksidan finns även en stämplad blå text: ”ANDERS ERIKSSON:s Fotografiatelier”, “ARBRÅ”. Ferrotypplåten är i s.k. “gem”-format, ca. 40 x 35 mm. Kort nedan från Arbrå Hembygdsförening (AHF).

 

 

rosett_lower

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.