Anders Eriksson (Arbrå)

Fotografen Anders Eriksson hade en ateljé i Arbrå från omkring 1895 fram till 1902. Han emigrerade därefter till Minnesota i Nordamerika. I Koldemo i Arbrå arbetade han förutom som fotograf även som handlare. Hans ateljé skulle sedan tas över av ett flertal fotografer i Arbrå.

Biografi

Anders Eriksson föddes den 18 december 1873 i Arbrå. Fadern var Erik Andersson (född 1837) bonde och hemmansägare i Koldemo Nr. 4, Arbrå. Modern var Sigrid Olsdotter, född 1845, avliden 1884. Anders blev skriven som fotograf omkring 1895 då han var 22 år och bodde hos familjen. Året därpå 1896 flyttade han till Koldemo Nr. 10 och arbetade som fotograf och handlare. Han emigrerade sedan 1902 till Nordamerika. Strax innan upphörde den firma “A. Eriksson & C:o” som Anders haft tillsammans med en Per Mickelsson i Åkre (Söderhamns Tidning 1902-11-26).

Anders avreste från Göteborg i september 1902, med destination Kane i Pennsylvania. I Nordamerika skrevs han in med yrket som handlare. År 1920 tog han ut ett pass för att besöka släktingar i Sverige. I passansökan angavs att han varit bosatt i delstaten Minnesota, i städerna Minneapolis och Bemidji, arbetandes som ”elevator operator” (hissskötare?). Mera information om Anders vistelse i Nordamerika saknas för närvarande.

 

Familjen Jonas Wiklund i Nordamerika, eventuellt står Anders Eriksson längst till höger, Arbrå Hembygdsförening.

Fotografkarriär och ateljéer

Arbrå ca. 1895/96 – 1902

Anders blev skriven med yrket som fotograf omkring 1895, då var han bosatt i Koldemo Nr. 4 hos familjen i Arbrå. Han flyttade 1896 själv till Koldemo Nr. 10 och hade där en ateljé. Han emigrerade sedan till Nordamerika 1902. Fotografen C. Berglund flyttade till Arbrå 1902 och bosatte sig på Koldemo Nr. 10, han tog förmodligen över Anders verksamhet. Berglund flyttade vidare till Hudiksvall år 1903. Därefter tog en fotograf Alfred Isidor Åhs (Åhs Atelier) över ateljén 1904.

Processer

Förutom traditionella visitkort använde Anders fotografiprocessen ferrotyp d.v.s fotografier gjorda på en metallplåt (se bild nedan under Porträtt). Dessa fotografier togs främst med en portabel kamera som användes vid olika publika arrangemang som marknader och festplatser. Detta är första gången som en ferrotyp har hittats av en fotograf från Hälsingland och som även har en text på baksidan, där fotografens namn finns; de flesta ferrotyper är tyvärr anonyma. Anders verkar även ha kolorerat vissa av sina visitkort, vilket inte är så vanligt (se bild nedan).

 

Kolorerat visitkort av Anders Eriksson, Porträttfynd Nr. 248008.

Porträtt

Visitkort Arbrå: 1895/96 – ca. 1902

Kort av medeltjock kartong i ljusgul eller vit färg och runda hörn. Till vänster nedtill står i skrivstil och guldfärg “Anders Eriksson” och till höger “Arbrå Koldemo”. På baksidan står “Anders Eriksson, Fotografi Atelier” och “Arbrå Koldemo”. Kort från Arbrå Hembygdsförening (AHF).

 

Ferrotyp Arbrå: 1895/96 – ca. 1902

Ferrotyp monterad i en ljusblå tunn passepartout med ornament. Bilden sitter fast med hjälp av ett tunt klistrat papper på baksidan. På baksidan finns även en stämplad blå text: ”ANDERS ERIKSSON:s Fotografiatelier”, “ARBRÅ”. Ferrotypplåten är i s.k. “gem”-format, ca. 40 x 35 mm. Kort nedan från Arbrå Hembygdsförening (AHF).

 

Källor

Internet

Bilder

 

© Fotografihistoria.se, Lars Eriksson

 

rosett_lower

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.