Kalotyp (Negativprocesser)

< Tillbaka

Inledning

Kalotypen är den första så kallade negativ-positiv processen, som all modern analog fotografering kom att använda sig av. Efter att ha haft en del framgång med sin ”photgenic drawing”, genom att i mitten av 1830-talet ibland exponera en bild direkt på sitt papper och ibland genom att fotografera den med en av sina små träkameror, vände sig William Henry Fox Talbot (1800-1877) sin uppmärksamhet mot andra intressen. Det var inte förrän Daguerres fotografiska process daguerreotypen tillkännagavs 1839 som Talbot på allvarligt fortsatte att utveckla och förbättra sin process.

Talbot upptäckte sin kalotyp (calotype)-process i september 1840. Han meddelade sedan sin upptäckt den 8 februari 1841, men på det stadiet gav han inga detaljer om processen. Han patenterade processen senare 1841. Attraktionen med kalotypprocessen var att den gjorde det möjligt att omvandla en latent bild på papperet till en verklig bild efter att papperet hade tagits bort från kameran. Kalotypsprocessen möjliggjorde mycket kortare exponeringar än photogenic drawing, och gjorde därför porträtt möjliga.

Processbeskrivning

  1. Hitta ett lämpligt papper. Många av dagens papper innehåller hypo eller andra kemikalier som gör dem olämpliga för kalotypprocessen. Ett vitt papper gjord av lump, och ej trämassa, är det lämpligaste.
  2. Sänk ned papperet i en lösning av kaliumjodid i 2 till 3 minuter. Detta bör ske i rött ljus eller dämpad belysning. Tvätta sedan papperet i flera timmar under rinnande vatten.
  3. Torka papperet och häng det sedan i upp till två timmar i solljus. Detta ger en bild med högre kontrast.
  4. I rött ljus, täck det jodiserade papperet med en lösning av silvernitrat och destillerat vatten. Andra kemikalier krävs också i detta skede som isättika och gallussyra. Drag av överskottsvätska från papperet och skär sedan till rätt storlek för kameran.
  5. Medan det sensibiliserade papperet fortfarande är vått exponerar det i kameran. En två minuters exponering vid f8 kan krävas på en solig dag.
  6. Pensla en lösning av silvernitrat över papperet, följt av gallussyra. Bilden framkallas sedan inom kanske en halvtimme eller 3 till 4 timmar på en kall dag. Bilden är klar när den visar hög kontrast, sett i rött ljus.
  7. Tvätta papperet, fixera det sedan i kaliumbromid eller hypo.
  8. Skölj papperet och låt torka.
  9. Kalotyp negativet som skapats ovan kan sedan användas för att göra valfritt antal kopior med saltpappers processen.

Identifiering

 

glasogon_inter

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.