J. Cardell (Järvsö)

Fotografen J. Cardell (Joel Kardell) var verksam i Färila under 1910-1920 – talen och därefter år 1922 i Järvsö. Han var främst landskapsfotograf och framställde en stor mängd vykort med motiv från Hälsingland.

Biografi

Joel Hilarius Kardell föddes den 21 februari 1894 i Färila. Fadern var Olof Johansson Kardell (född 1855, avliden 1910) bonde i Norra Veckebo Nr. 2 “Kardells” och modern var Margit Jonsdotter, född 1857 i Lillskog. Fadern avled år 1910, när Joel var 16 år, och han fick sannolikt ta över jordbruket, hans yngre bror Einar (senare målare) var bara 10 år då.

År 1919 fick han en son, Sigurd Oliver Holmfrid, tillsammans med pigan Agnes Erika Envall (född 1892 i Färila). Agnes hade sen tidigare en “oäkta” son och de gifte sig aldrig. Joel, modern, brodern, Agnes och hennes två söner flyttade till Järvsö 1922.

I Järvsö bosatte de sig i Sör Wåga Nr. 6, där Joel stod skriven som jordbruksarbetare. Någon gång mellan åren 1923 och 1931 stod Joel skriven som fotograf och han ändrar sitt efternamn till “Cardell”. Under 1930-talet stod även sonen Sigurd Oliver Cardell skriven som fotograf. Joel avled i Järvsö den 3 juni 1959, 65 år gammal.

Fotografkarriär och ateljéer

Färila 1910-talet

Joel började troligtvis med fotografering när han bodde i Färila. Det finns bilder från år 1917 och 1920 (Helsingebilder). Samt att det finns visitkort därifrån (se nedan); korten är troligtvis från slutet av 1910-talet. Han kan möjligtvis ha fått fotografutbildning av fotografen L. Persson i Färila.

Järvsö 1920-talet – 1940-talet

När han var 28 år (1922) flyttade Joel till Järvsö, till en början skriven som jordbruksarbetare. Någon gång strax därefter, omkring 1923 eller senare, står han skriven som fotograf. Samtidigt ändrade han stavningen av sitt efternamn till Cardell och använde fotografnamnet “J. Cardell”.

I Järvsö ägnade han sig främst åt att fotografera landskap och ge ut vykort, men även han tog även gruppfoton. Under 1930-talet stod även sonen Sigurd Oliver Cardell skriven som fotograf och de samarbetade troligen. De senast tagna bilderna av Joel är troligtvis från slutet av 1940-talet (Helsingebilder). Han verkar på slutet ha haft en fotofirma med namnet “BYGDEFOTO” (se vykort nedan).

Porträtt

Visitkort Färila: slutet 1910-talet

Kort i ljusgrå kartong med kantiga hörn. Till vänster nedtill står präglat och i skrivstil texten “J. Cardell” och nedanför i små versaler texten “FÄRILA. Kort nedan: Porträttfynd Nr. 66973.

 

J. Cardell visitkort Färila (PF66973).
J. Cardell visitkort Färila (PF66973).

Topografi och landskap

Vykort

J. Cardell fotograferade och framställde ett stort antal vykort, som det verkar på eget förlag. Vykorten är så kallade “äkta fotografier” och bestod av negativ kopierade på riktigt fotopapper. Texten på vykorten gjordes troligtvis genom att placera textremsor på negativen eller fotopapperet.

 

Arkiv

Järvsö Hembygdsförening har omkring 360 st bilder av J. Cardell utlagda på Helsingebilder.

 

rosett_lower

3 tankar på “J. Cardell (Järvsö)”

 1. Hej
  Jag håller på med släktforskning och har hittat ett foto på en liten pojke med hund, som är fotograferad av Cardells Foto, Järvsö. Nu undrar jag om det finns ngt förteckning på dom kort som har tagits av Cardells foto, så att jag kan få reda på vem pojken är?

  Svara
  • Det kan finnas en förteckning någonstans, kanske hos Cardells anhöriga, men jag är mycket tveksam till detta. Jag har ej letat eller hört av någon sådan. Kanske du i alla fall kan lista ut ungefär när kortet är tagits och få en uppskattad ålder på pojken.

   Hälsningar: Lars Eriksson

   Svara

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.