Evald Åhman (Järvsö)

Fotografen Evald Åhman var aktiv i Järvsö från omkring slutet av 1880-talet fram till sekelskiftet 1900, eller strax därefter. Han var också handlare och senare handelsagent. Evald flyttade år 1919 till Örebro, där han också avled år 1941.

Biografi

Erik Evald Åhman föddes den 3 oktober år 1859 i Söderhamn. Fadern var Erik Abraham Åhman (född 1929 i Öregrund), garvaregesäll i Söderhamn, och modern var Margareta Kristina Widell (född 1829 i Vende)l. År 1865 flyttade familjen till Kyrkbyn Nr. 1 (Stenevägen) i Järvsö, där fadern började arbeta som garverifabrikör.

Evald flyttade till Bollnäs år 1885, när han var 26 år gammal, och blev inskriven som handlare boendes på snickare Wallins gård i Bro. Han flyttade åter till Järvsö och Kyrkbyn senare samma år. År 1886 gifte han sig med Anna Josefina Hedberg, född 1862 i Söderhamn. Paret fick fem barn och de bodde i Kyrkbyn Nr. 1 i Järvsö. Erik arbetade där som handlare och senare som fotograf. Hustrun avled år 1898, förmodligen av sviterna efter att fött ett dödfött gossebarn.

Troligtvis befann han sig i Luleå, arbetandes som fotograf, omkring år 1899 (se Fotografkarriär och ateljéer) även fast det inte finns noterat i kyrkoböckerna. Någon gång mellan åren 1904 och 1913 började Erik som handelsagent i Järvsö och år 1919 flyttade han till Örebro, han avled där år 1941, 82 år gammal.

Fotografkarriär och ateljéer

Bollnäs 1885

Evald bodde i Bollnäs året 1885, när han var 26 år, och arbetade som handlare. Han var bosatt i Bro, där även fotografen John Wigstén hade sin ateljé. En möjlighet finns att Evald lärde sig att fotografera av John Wigstén under sin vistelse i Bollnäs.

Järvsö ca. slutet 1880-talet – ca. 1899

När Evald började med fotografering kan inte säkert bestämmas. Någon gång mellan åren 1886 och 1895 stod han för första gången skriven som fotograf. Troligtvis började han fotografera i slutet på 1880-talet. Evald stod skriven som fotograf fram till 1903, men år 1899 flyttade fotografen Hulda Ström till Järvsö och Kyrkbyn. Hon arbetade förmodligen i Evald ateljé under den tiden han befann sig i Luleå (se nedan). Hulda Ström skall redan år 1901 ersättas av fotografen Svea Engman som hade en ateljé i samma byggnad som Evald. Han slutade nog som yrkesfotograf redan när Hulda Ström flyttade till Järvsö, det finns t.ex. inga visitkort av Evald bevarade som kan dateras till början av 1900-talet.

Evalds ateljé låg efter den s.k. Lillälven, mitt emot kyrkan, utefter Strandvägen (se bild nedan). Byggnaden hade en ingång från vägen med en liten farstu och sedan ett litet rum, därefter fanns själva ateljén med perspektivfönster mot norr. Det borde även ha funnits ett mörkrum med möjlighet till framkallning och kopiering av bilder, fast utrymmet måste ha varit begränsat. Det är möjligt att ateljén inte användes under vinter, utan främst på våren, sommaren och hösten, på bilden syns dock en liten skorsten så den borde varit uppvärmd. På ett vykort från 1915 syns ateljén utefter vägen, den torde då innehafts av fotografen Svea Engman. Det finns fortfarande en fastighet på platsen och en byggnad som ser ut som en ateljé. Enligt uppgift från nuvarande ägaren var byggnaden med ateljén i så dåligt skick att den rivits och ersatts av en ny med perspektivfönster.

 

Vykort “Motiv från Järvsö”, 1915, byggnaden med ateljén syns till vänster efter vägen (V038).
Vykort “Motiv från Järvsö”, poststämplat 1915, byggnaden med ateljén är det första på vänster sida om vägen (V038).

 

Bild från 2016 med Strandvägen och den nuvarande byggnaden som liknar en fotoateljé, till vänster (Google Maps).
Bild från 2016 med Strandvägen och den nuvarande byggnaden som liknar en fotoateljé, till vänster (Google Maps).

Luleå ca. 1899

Det finns visitkort (se nedan) från Luleå med fotografnamnet “Evald Åhman” och enligt Svenska Fotografers Förbund skall en fotograf med det namnet varit aktiv i Luleå år 1899. På visitkortens baksidor står ”Stationsgatan 2 vid hörnet af Nygatan”. Det är troligt att Evald arbetade som fotograf i Luleå då. En orsak kan vara att hustrun avled år 1898, samtidigt är det svårt att tro att han skulle vilja lämna fem barn utan fader i Järvsö. En indikation kan vara att fotografen Hulda Ström flyttade till Järvsö 1899 och förmodligen använde Evalds ateljé. Hur länge han befann sig i Luleå är obekant eftersom det inte finns några anteckningar om bortavaron i kyrkoböckerna.

Porträtt

Visitkort Järvsö Typ 1: ca. slutet 1880-tal – 1890-tal

Kort med hård kartong i vit eller elfenbensvit färg med runda hörn. Kanterna kan vara guldfärgade. Nedtill på framsidan finns präglat utan färg i stora bokstäver texten ”Evald Åhman”. På baksidan finns ett monogram med “EÅ” samt snett texten “Evald Åhman” och nedanför texten “Jerfsö”, allt i guldfärg.

 

Visitkort Järvsö Typ 2: slutet 1890-talet

Kort med hård kartong i vit färg och med runda hörn. Kanterna kan vara guldfärgade. Till vänster nedtill står i guldfärg och skrivstil texten “Evald Åhman” samt till höger texten “JERFSÖ”. På baksidan finns ett monogram med “EÅ” samt snett texten “Evald Åhman” och nedanför texten “Jerfsö”, allt i guldfärg.

 

Visitkort Luleå: ca. 1899

Kort med hård kartong i vit färg och med runda hörn. Kanterna kan vara guldfärgade. Till vänster nedtill står i guldfärg och skrivstil texten “Evald Åhman” samt till höger texten “LULEÅ” och “Stationsgatan 2 vid hörnet af Nygatan”. Kort nedan: Porträttfynd Nr. 47606 och Nr. 173653.

 

Arkiv

Järvsö Hembygdsförening har bilder tagna av Evald Åhman och på Helsingebilder finns ett antal porträtt och vyer.

 

rosett_lower

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.