Ulla Eriksson (Alfta)

Biografi

Namn: Ulla Eriksson

Född: 1824 21/3 i Östhammar

Avliden: 1898 5/5 i Alfta

Ateljé

Alfta: ca. 1860 – 1880-tal

Ulla hade inte egentligen inte någon fotoateljé, hon dokumenterade istället åt bland annat Hälsinglands fornminnessällskap.

Källor

Johansson, Bernard “FOTOGRAFREGISTER 1860-1920, Version 2.0”.

Sundberg, Gunnar “Fotografer och fotografering i norra Sverige”, Uppsats, Uppsala 1974.

rosett_lower

1 tanke på “Ulla Eriksson (Alfta)”

 1. Hej jag har skrivit om fastigheten som Ulla bodde i. Ulla hette egentligen Ulrika Eriksson.
  Hon fotograferade mycket åt Hälsinglandsmuseum bl.a. fotade o dokumenterade hon kyrkomuseet i Enågers gamla kyrka o allt material finns i Hudik. Finns även några kort från Ovanåker som hon tagit sök på DIBIS, Ovanåkers H-bygdsförening. Det finns inga negativ eller bilder av henne här i Alfta, däremot fanns det en del målningar av henne “Tant Ulla”. Jag har ett foto där det sägs att det är hon, men 100 % säkert är det inte. Det kortet kan du få om du vill. Du får ta det du vill använda av texten. Det finns också en dam som jag inte vet namnet på som skrivet en del om Ulla, skall kolla om jag kan fixa namnet o återkomma.
  MVh
  JOE Alfta Tel 0271-55190

  Huset byggdes av Olof Eriksson och hans hustru Ulrika Pihlman. Huset byggdes för att familjen efter faderns död skulle ha en egen bostad. Olof Eriksson var kommunister i Alfta 1832-1863. De hade 3 barn två döttrar och en son.
  Sonen Olof Abraham f.1822 utvandrade till USA 1846 och omkom i Amerikanska inbördeskriget. Döttrarna bebodde efter faderns död på gården Nr: 13 intill Bornvägen, ursprungliga namnet på fastigheten var Strömslund.
  Döttrarna Ulrika f 1824 Östhammar o Margaretha Magdalena f 1831 Häverö. Ulrika genomgick tecknings o målarskola i Paris. Ulrika var nog den som först här i bygden sysslade med fotografering. Ulrika överlevde alla i familjen o bodde kvar i huset fram till sin död i lungtuberkulos 1898. Ulrika donerade hela sin kvarlåtenskap till Nordiska Djurskyddsföreningen. Föreningen lät därför resa en minnessten på hennes grav. Idag är graven borttagen.

  Krönikör F.E. Norén skriver i Ljusnan om “1870-talets Alfta”
  Efter apoteket kommer nedre kvarnen och till vänster ett gulmålat litet hus av herrgårdstyp. Här bor “Kapla Ulla”, en mamsell Ulla Eriksson av originell läggning, som skall vara dotter till en komminister. Fastän kommen till försvarlig ålder, trippar hon omkring, lätt på foten som en sjuttonåring, släpande efter sig i band en överårig och överfet vit pudel, som har svårt att följa den uppdrivna takten.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.