E.O. Redin (Färila)

Fotografen E.O. Redin var aktiv i Färila mellan åren 1885/86 och omkring 1897/98. Han hade en ateljé i Lillbyn, som eventuellt togs över av fotografen L. Persson. E.O. Redin arbetade senare som bland annat slaktare.   

Biografi

Erik Olsson (Redin) föddes den 18 december år 1857 i Färila. Fadern var Olof Ersson (född 1819) bonde i Lillbyn Nr. 6s, Färila, och modern var Sara Greta Nyman (född 1821 i Alfta). År 1865 flyttade familjen till Kalv Nr. 4 i Järvsö. Fadern avled år 1870 och modern gifte om sig med en Daniel Aronsson år 1872. Erik stod skriven utan yrke fram till hans flytt till Färila år 1886.

Vid flytten var han 29 år och blev inskriven som fotograf E.O. Redin, bosatt i Lillbyn. I samband med flytten till Färila lade han till efternamnet “Redin”, okänt varför. Erik gifte sig år 1887 med Carolina Larsdotter, född 1865 i Hovra, de fick tio barn mellan 1888 och 1911. Erik stod skriven som fotograf i Lillbyn fram till omkring 1897, då han istället blev slaktare och även ett tag “måleriarbetare”. Han arbetade som slaktare, bosatt i Lillbyn Nr. 3 “Källan”, fram tills han avled den 30 oktober år 1937, 80 år gammal.

 

E.O. Redin till höger, detalj av bilden nedan.
E.O. Redin till höger, detalj av bilden nedan.

 

“Kaspers-Anders, Mon, ägare till oxen t.v. i bild, bredvid t.h. fotografen, slaktaren och desinfektören Erik Olsson Redin från Sorro, Färila. Bilden tagen från Gästis, Lillbyn år 1910.” (Bild: Färila Hembygdsförening, Nr. akza-31).
“Kaspers-Anders, Mon, ägare till oxen t.v. i bild, bredvid t.h. fotografen, slaktaren och desinfektören Erik Olsson Redin från Sorro, Färila. Bilden tagen från Gästis, Lillbyn år 1910.” (Bild: Färila Hembygdsförening, Nr. akza-31).

Fotografkarriär och ateljéer

Järvsö 1880-tal

Det är möjligt att Erik fick fotografutbildning i Järvsö före flytten till Färila år 1886, han var då 29 år gammal. Den fotograf som var aktiv i Järvsö under denna tid var Johan Schön. Det finns inga indikationer på att han skulle ha arbetat som fotograf i Järvsö.

Färila 1885/86 – ca. 1897/98

Det verkar som Erik började med den yrkesmässiga karriären som fotograf efter flytten till Färila år 1886, då han blev inskriven som sådan. Det finns dock ett visitkort daterat redan 1885 (se nedan). Han använde ateljénamnet “E.O. Redin” och ateljén var troligtvis placerad i hans bostad i Lillbyn Nr. 3 “Källan”. Erik verkar ha slutat med fotograferandet någon gång mellan åren 1897 – 1904, då han i stället började arbeta som bland annat slaktare. Fotografen L. Persson (Lars Persson) flyttade till Färila och Lillbyn år 1898 och kanske övertog E.O. Redins verksamhet. Det fanns nog inte ekonomiskt utrymme för mer än en fast fotoateljé i Färila.

Porträtt

Allmänt

E.O. Redin använde en mängd olika korttyper, många av speciell utformning och svåra att tidsbestämma. Till exempel liknar hans första visitkortstyp även den, troligtvis, sista typen.

Visitkort Färila Typ 1: 1885/1886 – 1880-talet

Kort med medeltjock kartong i klargult eller röd färg med runda hörn. Runt kanten löper en bred röd linje. Till vänster nedtill står i svart eller guld (röda kort) texten ”E.O. REDIN” och till höger texten “FÄRILA”. På baksidan, som har samma färg som framsidan, står det ”Fotografi, E.O. Redin, Färila”. Bilden består av albuminpapper.

 

Visitkort Färila Typ 2: 1880-talet

Kort med medeltjock kartong i svart färg med runda hörn. Runt kanten löper en bred linje i guld. Till vänster nedtill står i guldfärg texten ”E.O. REDIN” och till höger texten “FÄRILA”. På baksidan, som har samma färg som framsidan, står det ”Fotografi, E.O. Redin, Färila”. Bilden består av albuminpapper. Kort nedan: Porträttfynd Nr. 116703 och Nr. 164834.

 

Visitkort Färila Typ 3: 1890-talet

Kort med medeltjock kartong i vit färg med runda hörn. En bit in från kanten löper en smal linje i guld. Nedtill står på ett band i guld “Visitfotografi”. Den vita baksidan är stämplad med ett stort monogram i svart med texten ”Fotografi-Atelier, E.O. Redin, Färila”. Bilden består av albuminpapper.

 

Visitkort Färila Typ 4: 1890-talet

Kort i medeltjock kartong i elfenbensvit med runda hörn. En bit in från kanten löper en smal linje i guld. Korten saknar text på framsidan. På baksidan finns en stämpel i blått som består av en rökande man i plommonstop och ett plakat med texten ”E.O. REDINS”, “Fotografiatelier, Färila” och “Plåten förvaras för efterbeställning”. Bilden består av blankt emulsionspapper.

 

Visitkort Färila Typ 5: 1890-talet

Kort i medeltjock kartong i elfenbensvit eller vit med kantiga hörn. Korten saknar text på framsidan. På den vita eller gråa baksidan finns en stämpel i blått som består av en rökande man i plommonstop och ett plakat med texten ”E.O. REDINS”, “Fotografiatelier, Färila” och “Plåten förvaras för efterbeställning”. Bilden består av blankt emulsionspapper.

 

Visitkort Färila Typ 6: 1890-talet

Dessa kort liknar de tidigaste av Typ 1, men kortens utformning och framför allt bildmaterialet (blankt emulsionspapper) gör att de måste vara mycket senare. Korten har en tjock kartong i elfenbensvit eller gult med kantiga hörn. Till vänster nedtill står i svart eller guld texten ”E.O. REDIN” och till höger texten “FÄRILA”. På baksidan, som är gul eller vit, står det ”Fotografi, E.O. Redin, Färila”. Bilden består av blankt emulsionspapper.

 

Kabinettkort

Det finns inte många kabinettkort bevarade av E.O. Redin. Nedan finns dock ett från Hyttebo i Färila från omkring 1895.

 

 

rosett_lower

2 tankar på “E.O. Redin (Färila)”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.